Orient Express II
Naar Jeruzalem v.v. (1994)
25 jaar geleden: 1994 – 2019.
Vandaag is het 2 juli 1994. Deze ochtend ontdek ik de generatiekloof (ook seksekloof?) tussen mijn beide reisgenoten, Kim en Iris enerzijds en ik anderzijds en klaag / zeur daar een beetje over. We bezoeken het mozaïekmuseum in Antakya. Later in de ochtend reizen we met een bus naar Damascus, de hoofdstad van Syrië waar we in het mij bekende hotel al-Rabie kamers huren. Ik verbleef daar ook in 1992, bij mijn eerste bezoek aan Damascus.
– – – –
1.) De namen Iris en Kim zijn om privacyredenen gefingeerd.
2.) Wij alle drie, zowel Iris, Kim en ik, studeren Arabische Taal en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Beide jonge vrouwen (ik noem hen in dit verslag soms ‘de meisjes’) zijn vooraan in de twintig. Ik ben 43 jaar oud. Ik ben een laatbloeier!
3.) Ik reis zonder camera, daarom plaats ik bij alle interessante oorden een link naar de foto’s in Google Maps.
4.) Dit reisverslag komt uit mijn dagboek 1994 en is mijn interpretatie van de werkelijkheid.
5.) De munteenheid in Turkije is de Turkse Lire / Pond (TL.) en de wisselkoers is: 1.000 TL. = f. 0,06. 100.000 TL. is dus f. 6,00. (€ 4,23 in 2018.)
6.) De munteenheid in Syrië is de Syrische Lira / Pond (SL.) en de wisselkoers is: 1 SL. = f. 0,04. 25 SL. is dus f. 1,00. (€ 0,70 in 2018.)
Zaterdag, 2 juli 1994
Dag 7 / 72: Antakya – Damascus.
Opstaan: 7.00 uur.
Ik douche niet want ik voel me fris.
Iris en Kim staan pas rond 8.00 uur op. Ik ben een beetje teleurgesteld als ik hoor dat zij gisteren nog met de hotelbaas op stap zijn geweest tot 01.30 uur, terwijl ik daar in bed lag te woelen, naast een stinkende WC. Ik probeer ze overal bij te betrekken, zij handelen alleen maar denkend aan hun beiden zelf. Ze trekken toch al zoveel met elkaar op. Maar ja, zij kennen elkaar al zoveel langer.
Mozaïekmuseum
We gaan naar het mozaïekmuseum. Ik was daar twee jaar geleden ook met SK., toen zei het me niets. Nu krijgt Kim uitleg van Iris over de betekenis van de voorstellingen. Als ik nu oplet waartoe ze in staat waren, raakt het me. Plotseling zie ik een mozaïek waarvan me opvalt dat de cirkel die erop afgebeeld staat niet rond is. ‘Waarom konden ze geen ronde cirkel maken?’, vroeg ik me af en toen ging ik terug naar het begin van de tentoonstelling en ontdekte dat er mozaïeken uit verschillende tijden zijn, van de tweede tot en met de vijfde eeuw. Die van de tweede en vierde eeuw zijn redelijk kunstzinnig, die van de vijfde eeuw zijn grof en ruw en onnauwkeurig. Het hoogtepunt van die kunst lag duidelijk in de derde eeuw, toen werden de mooiste, de meest gedetailleerde, heldere, schitterende mozaïeken gemaakt. Op gegeven moment kon ik zelfs zeer redelijk bepalen uit welke eeuw de mozaïeken waren. Het museum van Antakya is de derde op ranglijst. Nummer één is Tunis, nummer twee weet ik niet meer.
Na een poosje drinken Kim en ik thee. Iris kan geen 10.000 TL. (f. 0,60) missen voor een consumptie, alleen fruit en zoet wil ze eten, verder niets. Het is haar leven, haar gezondheid.
Busreis
Om 11.00 uur zitten we in de bus. Onze plaatsen 1, 2 en 3 zijn weg en we zitten achter in de bus. Even later komen we aan de praat met een vrouw uit Homs, die in Istanboel inkopen doet. (Kleren.) (Zoals zij uit Joegoslavië*1 kleren kocht in Istanboel, twee jaar geleden.)
We spreken Arabisch. Het is echter vooral Iris die het woord doet. Zij (en Kim) zaten vijfenhalve maand in Cairo en leerden daar goed Arabisch, bovendien waren ze verleden jaar twee maanden in Jeruzalem.
De reis verloopt voorspoedig, maar aan de grens wil de vrouw uit Homs een gedeelte van haar bagage onder onze verantwoordelijkheid de grens over smokkelen, we weigeren echter pertinent. We willen geen problemen. (Zij krijgt echter ook geen problemen, voor zover wij dat kunnen bepalen.)
Damascus
Het oponthoud aan de grens is tweeënhalf uur, maar de bagage wordt niet gecontroleerd. Pas in Homs is de eerste stop en in de winkel van het busbedrijf uit Antakya zal ik 286.000 TL. voor 325 Syrische ponden (Syrische Lira: SL.) wisselen: f. 17,16 voor f. 13,00. Een slechte ruil, dus. Niettemin heb ik nu geld voor een grote verfrissende kop thee. Iris en Kim willen niets.
We zijn circa 19.30 uur in Damascus en ik breng hen naar hotel al-Rabie, waar ik twee jaar geleden ook was. De Iris en Kim zijn enthousiast. Ik neem een eenpersoonskamer voor 150 SL. Ik wist niet dat ze die ook hadden. De meisjes krijgen een kamer met twee bedden en een douche en toilet.
Een bed kost voor hen 125 SL. en voor mij 150 SL. (Twee keer zoveel als twee jaar geleden, toen SL. 75 per bed.)
Ik probeer Arabisch te spreken, maar kom niet uit mijn woorden.
In de bus leerde ik shoe bidak: wat wil je?
De zoon van de eigenaar herkent me nog van twee jaar geleden. Hij is nog steeds erg vriendelijk. De jongen die toen op het dak werkte en die ik knap vond, is er ook, iets dikker en met snor. Hij kijkt me iedere keer vreemd aan.
Na een douche gaan we de stad in, ik besteed wat geld aan drieën en houd 180 SL. over.
Ik lig rond middernacht moe in bed.
Persoonsverheerlijking
Opvallend is de persoonsverheerlijking van de op 13 februari 1994 bij een auto-ongeluk om het leven gekomen Basil al-Assad. Voorheen was hij nooit in het nieuws, nu verdringt hij zijn vader en heeft hij titels: al-Faris, al-Muhandis, al-Shahid, al-Mu’min: de ruiter, de ingenieur, de martelaar, de gelovige.
De stad hangt vol met foto’s van hem, maar hij is nooit samen met zijn vader op die foto’s te zien. Een teken aan de wand?
Volgens diplomaat S. (zie 3/7) worden nu nog dingen vertraagd ‘wegens het tragische ongeval’. Vroeger was hij nooit in het nieuws. Nu is het nieuws en zijn persoonsverheerlijking grotesk.
Voetnoten
1.) Klik hier voor de persoon, mevrouw AD., die ik in 1992 in de trein ontmoette, in het toen nog bestaande Joegoslavië, die op weg was naar Istanboel, om daar voor haar winkeltje in Sombor, Vojvodina, kleren te gaan kopen.
Google Maps
Hatay / Antakya – Damascus – al-Rabie-Hotel.
Wikipedia
Basil al-Assad.
Websites
De waarde van de gulden in euro’s.
Orient Express I en II
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express I (1992).
Klik hier voor de chronologische volgorde van Orient Express II (1994).
Mobiele telefoon / Smartphone
the-face.com
Voor bezoekers die via the-face.com op deze website komen: als de interne links (menu, begin, einde) niet werken (mobiele telefoon / smartphone) klikt u voor het originele adres van dit bericht op: irada.com.
Links naar externe websites
De auteur dezes kan niet garanderen dat alle links naar externe websites (dus die van derde partijen) altijd zullen blijven bestaan. Foto’s in Google Maps, bijvoorbeeld, kunnen verdwijnen wanneer de eigenaar ze weghaalt. Ook aan andere links kan een einde komen, of kunnen in ongebruik raken.
Wanneer u een niet werkende link constateert kunt u dat melden in het reactieveld. Bij voorbaat dank.